Melisa

Kaj je melisa?

Melisa sodi v družino usnatic. Na različnih koncih so se uveljavila različna imena za isto rastlino, kar ustvarja pojmovno zmedo. Navadna melisa, limonina melisa in melisa so sopomenke. Zraste do 1m visoko in se rada razbohoti. Ni naključje, da melisa v prevodu pomeni čebela. Njeni beli cvetovi so polni nektarja in privlačijo čebele vse od sredine junija do avgusta.

Kaj je v melisi?

Melisa v primerjavi z drugimi začimbami vsebuje zelo majhen odstotek eteričnega olja, vendar je to zelo kompleksno, kar delno razlaga tudi širok spekter delovanja. Olja je v listih le 0,05 – 0,8% in je obenem zelo težko za destilacijo, zato je za 1kg eteričnega olja potrebnih 5-16t svežih rastlin. Zaradi tega je eterično olje melise eno izmed najdražjih na svetu.

Kako melisa deluje?

– Sveta Hildegarda tako opisuje melisin način delovanja: “Melisa je topla in oseba, ki jo uživa, se rada smeji, saj razveseljuje srce in vranico.”

– proti stresu, stanjih nemira, razdražljivosti, težavah s spanjem

– pomaga pri živčno pogojenih srčnih motnjah in izčrpanosti

– pri krčih v prebavilih, pri težavah z menstruacijo in razdraženim želodcem

– proti nosečniškim slabostim v prvih mesecih

– čaj koristi pri prehladu, gripi, vročini, kašlju, bronhitisu in vnetnih stanjih

– za čiščenje in redčenje krvi

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Načeloma je uporaba melise izredno varna in nima genotoksičnih vplivov.

Melisinega čaja naj ne upporabljajo osebe, ki imajo težave s preslabim delovanjem ščitnice.

Izogibati se je treba hkratnemu jemanju sinteznih pomirjeval in melise, saj lahko to izzove prekomerno umirjenost.

Uporaba v kulinariki

– iz nje pripravimo čaj ali sorbet

– listi popestrijo osvežilne pijače

– poda se v sladice s sadje, predvsem jagodam, malinam, jabolkom, breskvam in melonam

– je klasična začimba za sadne solate, sladolede, sorbete, sirupe, kompite in podobno

– dobro se ujame s paradižniki, kumarami ali avokadom

– poda se v vsako jed, kateri bi dodali nekaj limone

– z njo obogatimo ribe, perutnino, nadev za perutnino ali zeliščno maslo

– uporabljamo pretežno svežo

– namočimo v kisu

Gojenje

Sejemo jo lahko maja, vendar je enostavneje, če uporabimo sadike. Najbolj uspeva na zaščitenem, sončnem mestu, v rahli, nekoliko vlažni prsti. Če ji želimo ugajati, jo obvarujemo pred močnim opoldanskim soncem. Jutranjega in popoldanskega pa ima zelo rada. Na vrtu naredi grmiček premera 60cm. Primerna je tudi za gojenje v lončku. Najbolje jo je trgati pred cvetenjem, ko je v lističih več arome.

Dobro se ujame s/z…

… baziliko, galgantom, ingverjem, koprom, limonsko travo, meto, ožepkom, pehtranom, vrtnico.

 

Povzeto po knjigi Ščepec Védenja.

IMG_4106

Comments are closed.