Žajbelj

Kaj je žajbelj?

Žajbelj sodi v družino ustnatic, znotraj te pa obstaja veliko različnih vrst (znanstveniki so jih našteli 750!). V preteklosti so bile v uporabi mnoge, v zadnjem času pa so bolj izpostavljene. Tako na naših travnikih rasteta muškatna kadulja in travniška kadulja. Obe sta bili včasih v uporabi kot zdravilni rastlini in njuno zdravilno moč so nadvse cenili.

Kaj je v žajblju?

Žajbelj ima svojevrstno aromatično balzamično aromo, kar je posledica součinkovanja različnihučinkovin v žajblju.

Našvrtni žajbelj vsebuje do 2,5% eteričnega olja, v katerem so med drugim tujon, cineol, borneol, kampfer, pinen, salven in linalol. Žajbelj vsebuje tudi čresnovine in grenčine, bioflavonoide in steoride.

Na moč in sestavo eteričnegaolja vplivajo tla, toplota in sončna svetlova, podobno kot pri ostalih ustnataricah.

Kako žajbelj deluje?

– protivnetno

– pri prehladih

– adstrigetno (zmanjšuje izločanje krvi, potu, sline)

– za ženske težave

– za prebavo

– za urogenitalni trakt

– za boljši spanec

– pomaga pri premagovanju raka (čaj)

– proti slabemu zadahu

Morebitne nevarnosti pri uporabi

– ni rastlina za vsak dan, lahko pa se jo uporabi nekajkrat na teden, vendar ne več kot 15g listov na dan

– toksični odmerek eteričnegaoljaje 2g

– nosečnice lahko čajin žajbelj v obliki začimbeuporabljajo krajši čas, odsvetovana pa je uporaba alkoholnegaizvlečka, ker lahko povzroči splav

– lahko se uporablja prevretek (natančno 3 min rahlega vrenja) ali poparek

– žajblja ne smejo uporabljati epileptiki inljudje spovišanim krvnim pritiskom, osebe z diabetesom morajo biti previdne pri uporabi čaja

– čeob čaju zaužijete pomirjevalo ali uspaval, se lahko njun učinek poveča

Uporaba v kulinariki

– Saltimbocca a la romana (drobni telečji zrezki z žajbljem in šunko)

– svaljki z maslom in žajbljem (na hitro popečemo na maslu, solimo, prelijemo čez njoke, riž, krompir, testenine)

– odišavijo odojka, telečje meso, pečena jetra, fižalove jedi, omake za testenine in polento

– začimba za vse jedi, ki setežko prebavljajo 

– za jajčevce, krompir, razni siri, enolončnice z bučami, jedi iz stročnic, paradižnikove omake ter kruh in polento

– za energetsko čiščenje prostorov

Gojenje

Žajbelj prvotno izviraizmediteranskega prostora, vendar sedanesgoji skoraj povsod po svetu.

Večina vrst je pezimno trdna. Rastlinazraste grmičasto do višine kolen in ima sivozelene klobučevinaste liste, dolge od 5 do 9cm. Uspeva več let zapored in običajno ga zamenjamo na 4 do 5 let, ko njegovi oleseneli deli postanejo preveliki. Cveti od junija do avgusta v svetlo modri, modrovijolični, beli ali roza barvi.

Dobro se ujame s/z…

… šetrajem, ingverjem, česnom, čebulo,kumino, luštrekom, lovorjem, majaronom, peteršiljem, zeleno, timijanom, rožmarinom, poprom, limonino lupinico. 

Navedeno velja, pod pogojem, da žajbelj uporabimo zelo varčno. V nasprotnem, če torej želimo uporabiti večžajblja, raje upoštevajmo, daje ta “primadona izrazit solist”.

Povzeto iz knjige Ščepec rešitve

IMG_4994 Ananasov žajbelj- diši po ananasu dokler je svež, primeren za sladice.

IMG_6087 Rdeč žajbelj- blažji.IMG_6088 ŽajbeljIMG_6090Dvobarvni/pisan žajblej- blažji

Comments are closed.