Majaron

Kaj je majaron?

V naših krajih vlada pogosta zmeda v poimenovanju. Dobro misel (Origanum vulgare) mnogi imenujejo tudi majaron, včasih pa majaronu rečejo tudi origano.

Majarom je tako rekoč starejši brat origana. Oba izvirata iz družine ustnataric, zato sta si na videz zelo podobna. Pa vendar med njima kljub sorodstveni zvezi ni pričakovanega ujemanja. Sta kot dve zaporedni tipki na klavirju. Če ju pritisnete skupaj, zvok ne bo harmoničen. V kuhinji zato drži pravilo: ali ena ali druga začimba, nikakor pa ne obe skupaj. Majaron ima občutno bolj milo in nežno aromo kot origano, v primerjavi z njim je njegov okus manj oster in bolj sladkast.

Poznamo enoletni in večletni majaron.

Kaj je v majaronu?

Majaronu daje aromo monoterpenski alkohol. Za razliko od origana majaron ne vsebuje fenolov.

V majaronovem eteričnem olju sta sabinen in cineol, dve aromatični komponenti, ki sta med drugim tudi v kardamomu, rožmarinu, evkaliptusu, lovorju in sivki.

Kako majaron deluje?

– za dihala

– za prebavo

– za ženske in moške težave

– proti bolečinam

Morebitne nevarnosti pri uporabi

V zelo velikih količinah lahko izzove vrtoglavico in glavobol

Uporaba v kulinariki

– jedem ga dodamo konec kuhanja

– gobe, krompir

– ribe, meso, jetrcam, jajcem, paštetam

– zelje, stročnice

– solate, svež sir

– aromatizira olje in kis

Gojenje

Majaron ima cvetno, limonasto, nežno aromo. Vendar pa lahko takšno aromo razvije le, če raste na dovolj sončnem in toplem mestu. Kisla poletja mu niso naklonjena, zato pa toliko bolje uspeva v toplem vzhodnem Sredozemlju, od koder tudi izvira. Tam ima odlične podnebne pogoje za uspevanje.

Majaron je lahko enoletnica ali trajnica. Grmičasta rastlina zraste do višine 40cm. Cveti julija in avgusta in takrat jo tudi nabiramo za sušenje, saj je takrat v njej največ eteričnih olj. Tako kot velja tudi za druga zelišča, ki jih nabiramo zaradi eteričnih olj, za nabiranje izberemo dan za cvet dopoldne.

Trajni majaron ni zahteven glede hranil, tudi sušo prenaša in si želi le sončne svetlobe. Tega potrebujete!

Dobro se ujame s/z…

… lovorjevim listom, brinom, timijanom, žajbljem, rožmarinom, česnom, papriko. Ker ima lepo in zaokroženo aromo, je tudi odličen “solist” v jedeh.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve

IMG_4101 IMG_7773

Comments are closed.